Perceken belül habréteg keletkezik, mikor húst teszünk oda főni, ezzel szinte minden háziasszony tisztában van, és a legtöbben le is szedik egy kanál, vagy egy szűrő segítségével. Viszont azt tudjátok, hogy miért kezd habzani főzés közben a hús? Most elmondjuk ezt is!
Mindenki úgy tudja, hogy ha nem habozzuk le a levest, akkor zavaros lesz a végeredményünk, ha viszont ügyesen leszedjük a habot, akkor egy gyönyörű, szép aranylóan csillogó levest fogunk kapni. A régi szakácsnők szerint, a tökéletes húslevesen egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés hab lehet.
Mitől habzik a leves?
A habzást a húsból felszabaduló fehérjék és ásványi sók idézik elő. Akkor alakul ki ez a habzás, ha hideg vízbe tesszük a húst, éppen ezért jobb, ha már eleve forrásban lévő vízbe kerülnek bele a húsok, mert így a tápanyagok, ásványi sók benne maradnak, ezzel megőrizve a leves tápanyagforrásait.
A séfek emellett pedig azt tanácsolják, hogy ha mégis hideg vízbe tesszük a húst főni, és habzani kezd, akkor ne távolítsuk el a habréteget, mert az hasznos fehérjéket, ásványi anyagokat tartalmaz. Ha viszont a habréteg sötét színű, akkor mindenképp távolítsuk el, mert ebben az esetben vért tartalmaz, ha viszont világos árnyalatú, akkor nincs baj, hagyjuk a vízben nyugodtan. Ha mégis zavar a habzás, akkor tartsd be a következő tanácsokat!
Mit tehetünk a habzás elkerüléséért?
Profi szakácsok egyik legegyszerűbb trükkjével megakadályozhatjuk a levesünk habosodását. Nincs más dolgunk, mint egy fej, teljesen egészséges, épp héjjal rendelkező vöröshagymát tenni a vízbe, ezzel elérhetjük azt, hogy ne habosodjon annyira a levesünk! A vöröshagyma egyébként is elengedhetetlen része a tökéletes húslevesnek, mivel emellett jó színt, illetve különleges ízt ad a főzetnek!
További hasznos tanácsok a tökéletes húsleveshez
Ha véletlenül elsóztuk a levesünket, akkor csomagoljunk egy maréknyi rizst kisebb gézdarabba, és tegyük bele a levesbe, ez ugyanis elvonja valamelyest a sót. Ha lassú tűzön főzzük a levest, akkor ízletesebb lesz a hús, ha nagy lángon, akkor viszont karakteresebb. Azonnal ki kell vennünk a babérlevelet, amikor levettük a tűzről a levest, így sokkal finomabb lesz mindent!
Van információd a témáról? Képed, bizonyítékod?
Írd le nekünk, küldd be, megjelentetjük! Kattints ide!